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Stephanie Tubbs Jones, Chairwoman é’ 7k
Doc Hastings, Ranking Republican Membe

SUBJECT: Gift Rule Provisions Applicable to National Political Conventions

This advisory opinion summarizes the key provisions of the House gift rule
(House Rule 25, clause 5) that apply in the context of the national political conventions.
Any questions on how these provisions apply to a specific proposed event or other gift
should be directed to the Committee.

Some of the advice below relates to attendance at events. Such advice must be
read in conjunction with the guidance provided in the Commuitee’s advisory
memorandum of December 11, 2007, entitled “Member Participation in Certain Events
Taking Place During a National Political Convention.” That memorandum concerns the
new provision, House Rule 25, clause 8, which prohibits a House Member from
participating in an event held during the national political conventions honoring that
Member, when the event is paid for by a lobbyist or entity that employs or retains a
lobbyist. This new rule prohibits Members from accepting free attendance even at
the otherwise permissible events described below if the event is “in honor of” that
Member and the other conditions of the new rule apply.

The gift rule prohibits Members and House staff from accepting any gift —
including any meal, entertainment, transportation, services, or anything clse having
monetary value — except as specifically provided in the rule. Members and staff are also
generally prohibited from soliciting any gift, whether for themselves or for others. Under
the gift rule as applied by the Committee, the following things may be acceptable under
exceptions to the rule.

1. Things paid for by the cities of Denver or St. Paul, or any unit of federal,
state, or local government, may be accepted. However, this provision does net apply
when a governmental entity is being used merely as a conduit for a gift from another
person or entity. Thus, for example, if a city were given event tickets that were
earmarked, either formally or informally, for distribution to Members or staff, those
tickets would be deemed a gift from the original donor and would be subject to the
restrictions of the rule that apply to gifts from that source.



2. The gift rule allows the acceptance of a range of gifis — including meals,
lodging, entertainment, and transportation — from a pelitical organization in connection
with a campaign or fundraising event that the organization is sponsoring. Under this
provision, Members and staff may accept such gifts provided in connection with the
convention from the Democratic Congressional Campaign Committee (DCCC) or
Republican National Committee (RNC) or the Democratic or Republican Convention
Committees, as well as from the Convention Host Committees for Denver and St. Paul.!
In addition, travel expenses to the convention may be accepted from a state or local party
organization, or a Member may use his or her campaign funds to pay travel expenses to
the convention.” :

3. At times, state or local party organizations, campaign committees, and other
political organizations sponsor their own campaign or fundraising events at the
conventions. Under the same gift rule provision that is referred to in item 2, Members
and staff may accept an offer of free attendance, and related benefits, at such events from

_the sponsoring political organization (but not from anyone other than the sponsoring
political organization). However, Members and staff should also consult with the Federal
Election Commission regarding their attendance at non-federal political fundraising
events.

4. Attendance at receptions, at which the food served is hmited to
hors d’oeuvres, beverages, and similar food of a nominal value and does not include a
meal, is permissible under the gift rule.

5. House Members and employees who are convention delegates may accept
invitations to events and other gifis that are offered to all of the convention delegates or
to, for example, all of the convention delegates from their state. This aunthority stems
from the gift rule exception that allows House Members and employees to accept benefits
resulting from outside business or employment activities provided that the bencfits were
not offered or enhanced because of the official position of the Member or staff person
and the benefits are provided to others in similar circumstances. Accordingly, benefits
may be accepted under this proviston only when provided to all delegates or to a group of
delegates whose membership is unrelated to one’s status as a House Member or
employee.

6. A Member or staff person, as well as one accompanying individual, may
accept an offer of free attendance at a “widely attended” event, if all of the following are

! However, the same caveat noted above with regard to gifts earmarked for distribution to

Members or staff applies as well with regard to any such gifts received by these committees. Any such
gifts would be deemed to be from the original donor, and not from the party, convention, or host
committee.

? The Federal Election Commission has issued advisory opinions that address circumstances in
which a Member may use campaign funds to pay the convention-related travel expenses of the Member’s
spouse or children, or those of a congressional staff member (please note, however, that a congressional
staff member may attend a convention only on the individual’s own time, not on official time}. The FEC
staff should be consulted directly with regard to use of campaign funds to pay the convention-related travel
expenses of these other individuals.



true: (a) the invitation is extended by the event organizer; (b) the event will have at least
25 non-congressional attendees; (c) the event is open to individuals from throughout a
given industry or profession, or the non-congressional attendees represent a wide range of
mdividuals interested in a given matter; and (d) the Member or employee will have some
participatory role in the event, or their attendance is related to the performance of their
official duties. This provision gencrally does not allow free attendance at entertainment
or recreational events such as shows or sporting events.

7. A House Member or employee may accept free attendance at a charity event
provided that: (a) the invitation is extended by the event organizer; and (b) the primary
purpose of the event is to raise funds for an organization qualified under § 170(c) of the
Internal Revenue Code (including § 501(c)}(3) charitable organizations). This latter
criterion is generally satisfied when more than half of the cost of the admission fee is
deductible as a charitable donation.

8. A Member or staff person may also accept any gift (other than cash or cash
equivalent) having a value of less than $30, provided the donor is not a registered federal
lobbyist, registered foreign agent, or entity that employs or retains such individuals. Each
Member or staff person has a cap of less than $100 in gifts from any one private source
during the calendar year under this exception.

9. At times Members wish to hold a reception or other event of their own at the
convention. As a general matter, Members may pay for such events with their campaign
funds.

Apgain, as noted at the beginning of this memorandum, Member participation in
any of the events discussed above is subject to the prohibition on Member participation in
events held in honor of that Member when the event is paid for by a lobbyist or entity that
employs or retains a lobbyist. See House Rule 25, clause 8, and the Committee’s
Advisory Memorandum of December 11, 2007.

Further explanation of the gift rule and guidance on the application of its
provisions is available from the Committec’s Office of Advice and Education at
extension 5-7103.



