















































An employee (or former employee) who has any concerns about the applicability of the
post-employment restrictions to his or her proposed conduct should write to the Ethics
Committee to request a written advisory opinion. While, as noted above, Ethics Committee
interpretations of 18 U.S.C. § 207 are not binding on DOJ, those interpretations are based on the
Committee’s analysis of the terms and purposes of the statute, as well as any applicable opinions
or guidance of DOJ or OGE of which the Committee is aware.”®

FINANCIAL DISCLOSURE REQUIREMENTS
FOLLOWING DEPARTURE FROM HOUSE EMPLOYMENT

A departing staff member who was required to file a Financial Disclosure statement
because of the employee’s rate of pay must file a final Financial Disclosure Statement, called a
Termination Report, within 30 days of leaving the House payroll.” However, an employee in a
Member’s office who has filed only because the employee was designated as a “Principal
Assistant” does not have to file a Termination Report unless the individual was designated as
principal assistant to a Member leaving the House.*® Extensions of up to 90 days are available
upon written request to the Committee when made prior to the original due date.®' Please note
that the salary threshold for filing disclosure statements is lower than that which triggers the
post-employment restrictions discussed above. For 2016, the financial disclosure filing threshold
is an annual salary rate of $123,175 (or a monthly salary of $10,265-) for 60 days or more.**

The Termination Report, filed on the same form as the annual report, covers all financial
activity through the filer’s last day on the House payroll.*> Schedule F (“Agreements”) of the
report requires disclosure of any agreement entered into by the filer, oral or written, with respect
to future employrmm’t.84 Thus, if a covered employee accepts a future position while still on the
House payroll, the employee will have to disclose the agreement on the individual’s Termination
Report. The date of the agreement, the future employer, the position or title and the starting date
must be disclosed, but the amount of the compensation need not be reported.® The employee
will also have to disclose, on Schedule H (“Travel Payments and Reimbursements™) of the

" Tt should be noted that one court held that it is a complete defense to a prosecution for conduct assertedly
in violation of a related federal criminal strict-liability statute (18 U.S.C. § 208) that the conduct was undertaken in
good faith reliance upon erroneous legal advice received from the official’s supervising ethics office. Hedges, 912
F.2d at 1404-06.

” 5U.S.C. app. § 101(e).

8 See Comm. on Ethics, 2015 Instruction Guide for Completing Financial Disclosure Statements and
Periodic Transaction Reports (2015 FD and PTR Instructions) at 5.

81 5U.S.C. app. § 101(g)(1); see also 2015 FD and PTR Instructions at 7.

82 See 5 U.S.C. app. § 109(13)(B)(i). The 60 days do not have to be consecutive; being paid at the senior
staff rate for any two months of the calendar year triggers the requirement to file a Termination Report.

B 1d §101(e).
8 1d § 102(a)(7).
8 See id ; see also 2015 FD and PTR Instructions at 32.
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report, any travel reimbursements exceeding $375 received from any source in connection with
job-search activity.*

However, a departing employee who, prior to thirty days after leaving office, has
accepted another federal position requiring the filing of a public financial disclosure statement
need not file a Termination Report.”” Any departing employee who is not required to file a
Termination Report for this reason must notify the Clerk in writing of that fact.®®

OUTSIDE EMPLOYMENT AND EARNED INCOME RESTRICTIONS

Departing staff remain subject to all House rules, including the gift rule and the
limitations on outside employment and earned income,” as long as they remain on the House
payroll. These rules are particularly important to bear in mind when an employee’s prospective
employer suggests that the individual begin work early, including, for example, while still
drawing pay for accrued annual leave.”® In calendar year 2016, a covered employee may not
receive outside earned income (including, for example, a signing bonus) in excess of $27,495,
and no earned income may be received for: (1) providing professional services involving a
fiduciary relationship, including the practice of law, or any consulting or advising; (2) being
employed by an entity that provides such services; or (3) serving as a board member or officer of
any organization.”’ Regardless of whether compensation is received, a covered employee may
not allow his or her name to be used by an organization that provides fiduciary services. In
addition, a covered employee may not receive any honoraria (i.e., a payment for a speech, article,
or appearance),’” although he or she may receive compensation for teaching, if the employee first
secures specific prior permission from this Committee.”

Example 12. Staff member O, who earns more than 75% of a Member’s salary,
plans to join a law firm when he leaves his official position. Since this is a firm
providing professional services of a fiduciary nature, ) may not commence his
new employment until he is off the congressional payroll.

%5 U.8.C. app. § 102(a)(2)(B).
7 1d § 101(e).

% See 2015 FD and PTR Instructions at 5. A form for this purpose is available on the Committee’s Web
site, at http://ethics.house.gov/sites/ethics.house.gov/files/FD _TerminationExemption.pdf.

* House Rule 25, cls. 1-5. The outside employment and earned income limitations are also codified at 5
U.S.C. app. §§ 501-502.

? Staff members contemplating future employment with the U.S. Senate, the Architect of the Capitol or
any other department or agency of the U.S. government should bear in mind that federal law prohibits “dual
compensation” in excess of an annually-adjusted dollar limit for simultaneous employment by the House and any of
those entities. 5 U.S.C. § 5533(c)(1). For 2016, the limit is $34,160. Pursuant to the statute, a departing House
employee may not commence employment with any of the above-named governmental entities while receiving from
the House payments for accrued annual leave if the employee’s aggregated gross annual salaries from the two
positions would exceed the statutory limit. Id

! House Rule 25, cls. 1-4; see also 5 U.S.C. app. §§ 501-502.
2 House Rule 23, cl. 5; House Rule 25, cl. 1(a)(2).
% House Rule 25, cl. 2(e).
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ACCEPTANCE OF OFFICIALLY CONNECTED
TRAVEL FUNDED BY A PRIVATE SOURCE

After the adjournment sine die of Congress, it is questionable whether any employee of a
departing Member may participate in any privately-funded travel that is fact-finding in nature.
The gift rule requires that such travel be related to official c:luties,94 but as of that time, the
official responsibilities that may justify participation in such a trip will practically have come to
an end. However, this consideration does not limit the ability of an employee of a departing
Member to accept travel from a private source for the purpose of enabling the individual to
participate substantially in an officially related event, such as to give a speech.

* * *

Any questions on these matters should be directed to the Committee’s Office of Advice
and Education at (202) 225-7103.

% 1d, cl. 5(b)(1)(A).
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